fbpx
Scroll to top

Högerns vårdpolitik är farlig för patienterna

Nyheter

Rubrik

DEBATT. De högerkonservativa partierna talar sig varma om ökade satsningar på välfärden. Men i praktiken gör de massiva nedskärningar av vården i regioner som omfattar halva Sveriges befolkning. När vårdpersonal larmar om farliga konsekvenser är det hög tid för Moderaterna att ta ansvar för konsekvenserna av sin egen politik.

Moderaterna styr nio av Sveriges 21 regioner och sitter med i styret för ytterligare fyra. Som parti bär de alltså ett stort ansvar för Sveriges sjukvård. Bara de tre moderatstyrda regionerna Västra Götaland, Skåne och Stockholm ansvarar för vården av mer än halva Sveriges befolkning. Där finns också hälften av landets vårdköer.

Samtidigt har de i dessa tre regioner sagt upp tusentals vårdanställda bara de senaste månaderna. Till största delen handlar det om de verkliga hjältarna i svensk sjukvård – undersköterskorna – på vars ryggar verksamheten bokstavligen vilar. Utöver det också mängder av läkare och en del administrativ personal.

På Sahlgrenska sjukhuset i Västra Götalandsregionen har högerns nedskärningar lett till att hundratals har fått gå. Personalen larmar om risk för vårdskador och en orimlig arbetsbelastning för de som är kvar. I den nya budgeten för 2020 beslutades återigen om nedskärningar. Denna gång handlar det om 400 miljoner bara på personalsidan.

Även i Region Skåne är det Moderaterna som styr. Där togs nyligen beslut om att universitetssjukhuset ska spara totalt 590 miljoner kronor, varav 364 miljoner på personalen. Det motsvarar nästan 600 tjänster i vården.

I november förra året kom besked om fler uppsägningar i Stockholm. En region där vården redan är ansträngd till bristningsgränsen.

Detta samtidigt som rapporter om att ”åtminstone ett tiotal patienter dött under förra året där platsbrist eller en pressad arbetssituation” nämns som bidragande faktorer (DN 7/2 2020). I samma artikel vittnar läkare om ett stort mörkertal och varnar för ”farliga konsekvenser av de kommande varslen och anställningsstoppen”.

Vården i Stockholm har genomgått ett blodbad sedan högern med Moderaterna i spetsen tog över styret 2006. Kronan på verket är ett ökänt sjukhus för astronomiska 63 000 000 000 kronor och där alldeles för många skattemiljoner slunkit ner i fickorna på amerikanska ”välfärdskonsulter”.

Skandalerna kring Nya Karolinska Sjukhuset och vanstyret av Region Stockholm har drivit upp skatten till landets högsta. Trots detta kommer närmare 300 undersköterskor och läkare få sparken i år. Beskedet var enligt det ansvariga regionrådet moderaten Irene Svenonius ”glädjande” och ”en bra dag för stockholmarna”, då det innebär ett mindre varsel än tidigare sagt.

Men vad Svenonius glömmer i glädjeyran är att nära 700 ur personalen på NKS fick lämna redan under förra året. Lägger man detta till det senaste beskedet från högst ansvariga politikern i Region Stockholm så innebär det alltså totalt tusen färre anställda i vården.

Sjukvården står inför stora utmaningar. Då, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, duger det inte att ducka ansvar och skylla på andra. Det duger inte att hoppas på att marknadslösningar i regi av amerikanska konsulter ska frälsa vården med högre löner, bättre arbetsvillkor och fler kollegor.

Det nya högerkonservativa blocket får gärna slå sig för bröstet om deras satsningar på välfärden. Ingen blir gladare än jag som socialdemokrat och sjuksköterska över mer resurser till en utbyggd offentlig sektor och schyssta villkor för vårdpersonalen som sliter i vården varje dag. Så se nu till att pengarna ni lovat till välfärden inte bara resulterar i nya moderata skattesänkningar.

Kristina Nilsson, sjuksköterska och vice ordförande i riksdagens socialutskott (S)